Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Δημόσια Διαβούλευση για τις ΑΠΕ



Ο πρώτος στόχος που επιλέγουμε είναι το σχέδιο νόμου «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής»

Στην πραγματικότητα πρόκειται για προσαρμοσμένο κείμενο πάνω στις θέσεις αρχών της Greenpeace και της «ελετεαν» μίας ένωσης που προωθεί τα συμφέροντα της αιολικής βιομηχανίας.

http://www.greenpeace.org/greece/press/118523/keimeno-arxwn-ape

&

www.eletean.gr/

Ως κακή αντιγραφέας η κ. Μπιρμπίλη (περιβαντολόγος) περιέλαβε σχεδόν αυτούσιες τις αστειότητες που προβάλλουν ως ιεραπόστολοι της κλιματικής αλλαγής οι εν λόγω οργανώσεις με την μορφή κοινού κειμένου που κατατέθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ με α.π. 543/6.3.2007.
Ιδού λοιπόν οι εμπνευστές του πυρήνα του σχεδίου νόμου που είχε δοθεί σε δημόσια «διαβούλευση».

To ΥΠΕΚΑ ως γνήσιο τέκνο του γάμου συμφερόντων των τομέων της ενέργειας και του περιβάλλοντος, επιχειρεί να καταστήσει τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας υποχείριο του διεθνούς αιολικού λόμπυ και των λοιπών ενδιαφερομένων για κέρδη μερών συμπεριλαμβανομένων και των ευγενών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων «διεθνιστικής περιβαλλοντικής αλληλεγγύης» που διακινούν τα νέα, βασιζόμενα στις άδειες εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, τοξικά προϊόντα της πράσινης, δηλαδή κατάμαυρης ανάπτυξης http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_13/12/2009_383343
Η ενημερωμένη κοινή γνώμη παρά την προπαγάνδα των χειραγωγημένων αν όχι εταίρων ΜΜΕ, έχει εμπεδώσει πλέον τεκμηριωμένα συμπεράσματα περί της χρησιμότητας ή μη των μεγάλων αιολικών σταθμών και όχι πάρκων όπως ονομάζονται, λαμβάνοντας υπ’ όψιν, τους εκ της φύσεως της πηγής τεχνικούς περιορισμούς που τους καθιστούν περιθωριακά-συμπληρωματικά μέσα τροφοδοσίας του κεντρικού δικτύου μεταφοράς ηλεκτρισμού.
Η αιολική ενέργεια είναι μία υπερεκτιμημένη πηγή που έχει αρνητικές συνέπειες όταν επεκτείνεται πέραν των ορίων της χρησιμότητας της. Οι αιολικοί σταθμοί ιδίως αυτά τα βιομηχανικά κτήνη των 1,5-5 MW υποβαθμίζουν πολλαπλά την φύση, το τοπίο, την ποιότητα ζωής στην ύπαιθρο και τον τουρισμό. Θανατώνουν χιλιάδες πουλιά, αρκετές φορές προστατευόμενα μεγαλόσωμα αρπακτικά, απειλούμενα είδη ή υπό εξαφάνιση ή τα διώχνουν από τους βιότοπους τους και αλλοιώνουν περιοχές με ελάχιστη ή καμία ανθρώπινη παρέμβαση πολλές φορές τύπους οικοτόπων με υψηλή επιστημονική αξία.

http://www.savewesternny.org/wildlife.html

Με την οδηγία 2009/28/ΕΚ
http://eur-lex.europa.eu/Result.do?T1=V3&T2=2009&T3=28&RechType=RECH_naturel&Submit=%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7
η ευρύτερη διείσδυση των ανεμογεννητριών και εν γένει των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μείγμα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ένα από τα μέσα αντιμετώπισης του υποτιθέμενου ανθρωπογενούς φαινομένου του θερμοκηπίου και μέσο ενεργειακής ασφάλειας, προσέλαβε τον χαρακτήρα των δεσμευτικών μέτρων-στόχων. Οι επικεφαλείς των 27 κρατών σχετικά πρόσφατα συμφώνησαν αφ’ ενός ως προς την ελευθερία επιλογής του ενεργειακού σχεδιασμού, όσων μερών το επιλέξουν, για μεγαλύτερη διείσδυση της πυρηνικής ενέργειας στα συστήματα τους παραγωγής ηλεκτρισμού, αφ’ ετέρου καθόρισαν ότι συνολικά η Ε.Ε. θα πρέπει ως το 2020 να μειώσει τις εκπομπές των επονομαζόμενων αερίων θερμοκηπίου κατά 20%, να αυξήσει την συμμετοχή των ΑΠΕ στην συνολική ενεργειακή κατανάλωση της Ε.Ε. στο 20% και να εξοικονομήσει ενέργεια στο ίδιο ποσοστό (ΕΞΕ 20%).
Τον δεσμευτικό χαρακτήρα των στόχων επιδίωξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μία ομάδα χωρών συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Ήταν ο γνωστός απελθών φωστήρας Κωνσταντίνος Κ. που εκπροσώπησε την χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: